fredag 27 april 2012

Klättervildvin ger fina höstfärger

 

Jag fick en beställning från en arbetskollega av Klättervildvin som växer vid vårt fritidsställe. Förra året växte de mycket så det är nu hög tid att klippa ner dem. En del av det nedklippta kommer jag att göra sticklingar av. Jag ska även sätta några till oss själva, så jag kan plantera ut dem på nya ställen för att få ännu mer höstfärger i trädgården.
Förra hösten planterade jag några plantor klättervildvin i vår stora balkonglåda i stan. De har överlevt vintern och nu ska det bli intressant att se om de kommer att trivas och bli till en fin grön vägg.

Klättervildvin är mycket lätt att föröka. Jag klipper av några grenar, ca 20-30 cm långa, och repar av de flesta bladen men sparar några högst upp. Sedan stoppar jag sticklingarna i en hög kruka med vanlig planteringsjord. Vattnar och sedan väntar. Efter ett tag ser man vilka sticklingar som överlevt. Därefter planterar man dem dit man vill ha dem, på friland eller i en stor blomlåda. När de sedan har rotat sig skjuter de upp i höjden.
Har man dem mot en spaljé likt vår med tvärgående ribbor, får man binda upp den så de växer rakt upp. Jag har huvudstammarna på en sida, så att de ska kunna flyttas när spaljén en dag ska målas om.

Växten går även att föröka med avläggare, det vill säga att en stambit ligger på marken i jord. Då slår det snabbt ut nya rötter, och därefter kan man klippa av den rotade grenen och på så sätt få en ny planta.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Några av våra plantor kommer från Trollhättan. En dag när jag kom dit med tåget en morgon på väg till mitt dåvarande jobb, hade de klippt ner vildvinet på järnvägsstationen. Jag plockade upp några avklippta grenar, och satte dem i vatten tills jag fick möjlighet att sätta den i en kruka. De överlevde.
Andra skott har jag fått av trädgårdsvänner, och även funnit nedklippta vid offentliga byggnader i bland annat Laholm.

På hösten har vårt klättervildvin fantastiska färger i alla nyanser från grönt till orange och rött, Klättervildvin kallas också för bara Vildvin och heter på latin Parthenocissus quinquefolia. Den trivs upp till zon 5 och kan växa upp till 20-30 meters höjd om rätt betingelser finns.

Vildvin växer i stort sett i alla jordar och i alla lägen, men trivs bäst i näringsrik och mullrik samt väldränerad jord. Dock trivs den sämre i ett kallt norrläge så undvik detta.

Vildvin kan klättra själv på släta ytor med sina sugkoppar. Dessa sitter stenhårt fast. Jag fick använda en metallspatel för att bända loss den när jag skulle måla spaljén där de växt.
Helst ska man låta klätterväxter växa på en egen spaljé en bit framför en vägg. Då är det mindre risk att fasaden skadas av en tät fuktig växtvägg, där både insekter och möss trivs.

Man kan klippa rejält i sitt vildvin om den blir för stor och risig. Den repar sig fort. Vildvinet kan snabbt växa upp för en vägg och fylla den med grönska. Det är därför den kallas för arkitektens tröst. Om byggare misslyckas med sina byggen, kan de plantera vildvin som efter några år täcker det fula. Något för nedgångna miljonprojektområden eller för modern ful superminimalistisk lådarkitektur? ;-)

Det finns även sorten Rådhusvin, Parthenocissus tricuspidata, men den är inte lika härdig som klättervildvin, då den trivs bäst i zon 1-3. Den känns igen på att den har treflikiga blad, till skillnad från klättervildvin som har fem flikar.

Rådhusvin har treflikiga blad. Denna bild är lånad från internet.

Läs mer om på Wikipedia om: Klättervildvin.

Information om växten finns att läsa hos Allt om trädgård: Klättervildvin.

Mer information finns även på Blomsterlandet: Klättervildvin.


Vildvinet växer på vår nya spaljé. Den grågröna färgen på spaljén är slamfärg. Fördelen med den färgen är att när det blir dags att måla om, är det bara att borsta bort lös färg och måla på med ny. Den finns i sex olika nyanser hos Kulturhantverkarna. Vår nyans heter "grön jord". Falu rödfärg som är den vanligaste slamfärgen finns bara i rött, svart och grått.


Jag har planterat klättervildvin vid en tall. Denna har på kort tid växt två meter upp på egen hand.

Denna spaljé blev klar sommaren 2009. Förra året hade vildvinet växt upp till tre meters höjd. Några grenar hade även stuckit iväg upp på taket intill. På senhösten klippte jag bort grenarna som hade växt fast på fasaden och fortsatt upp på taket, så att det inte skulle samlas löv där som binder fukt under vintern.

4 kommentarer:

 1. Hej
  Dina bilder p åvinldvin på slammålad spaljé är väldigt vackra. Färgerna går väldigt fint ihop. Jag undrar om jag kan få använda en av i ett gestaltningsprogram för Lerums kommun. Den skall i så fall vara med som inspirationsbild för gestaltning av innergårdar i Gråbo. Den kommer inte tryckas i många upplagor. Bilden uttrycker precis vad jag tänker mig på innergårdarna, så om jag skulle kunna få ditt tillstånd till det vore jag mycket tacksam.
  /Louise
  (maila svar till louisekronander snabel-a gmail punkt com)

  SvaraRadera
 2. Tack snälla för utförlig o noggrann upplysning! �� Mycket informativ.
  Lena

  SvaraRadera
 3. Tack snälla för utförlig o noggrann info! Mycket informativ o användbar☺
  Lena

  SvaraRadera