onsdag 30 mars 2011

Lätt att föröka saintpaulia


Det är mycket lätt att föröka saintpaulia. Det gör man i ett litet kick.

1. Man bryter av ett blad av en saintpaulia, och ser till att få så långt skaft som möjligt samt fyller en kruka med jord.2. Sedan är det bara att trycka ner bladet i krukan. Man håller det fuktigt och efter ett tag har man fått en ny saintpaulia.


Jag tror att det inte spelar någon roll om man klipper, skär eller bryter av bladsticklingar. Vissa säger att när man klipper med en sax, trycker man ihop de små rören som leder upp vätska till bladet. Då är det bättre att använda en så vass kniv som möjligt, för att få ett så rent snitt som möjligt. Andra säger att det är bättre att bryta av sticklingarna så stimulerar man växtens rotbildning bättre.

Jag tycker att du ska använda den metod som passar dig bäst. Tänk på att ha rena och vassa verktyg till all växtförökning och beskärning. Även växter kan drabbas av sjukdomar och svampangrepp av orena sår.

Bilden överst visar en ny planta på tillväxt. Jag fick ett blad av en kollega på arbetet i höstas och den har nu blivit så här pass stor. Jag kommer inte ihåg hur blommorna såg ut, men det får jag reda på om några månader när den börjar blomma.

.

4 kommentarer:

 1. Oj vilket fint Salix fat du använder som blomfat :). Trodde du hade info om hur man beskär en skvätt iväg så att den gre3nar sig (engligt google) men kan ej hitta det. Ha det bra. Fina blommor!

  SvaraRadera
 2. Har man bara kaffefaten kvar och kopparna är borta så får man njuta av stig Lindbergs design på detta vis :-)
  Jag har inte hört om att man kan beskära saintpaulia. Ibland kommer det upp sidoplantor, och då kan man förnya plantan när moderplantan blivit lite för hög och risig.
  Kanske jag ska testa att klippa av toppen på en blå som jag har, och se om den "grenar" av sig. Värt ett försök.

  SvaraRadera
 3. Hejsan,
  När Saintpaulian har blivit för "hög o risig"som du kallar det,förmodar jag att du menar att den har som en hög stam utan blad nerifrån.I såfall kan man beskära med en vass kniv och sätta ner växten i ny jord.Kolla in Svenska Saintpauliasällskapets sidor på nätet så får man många odlingssvar.
  Oj det blev långt.
  Ha det Elisabeth

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset! Gjorde just två nya! Busenkelt! =) Med vänlig hälsning // Matte

  SvaraRadera