onsdag 23 mars 2011

Saintpaulia blommar nu för fullt


Vintern har äntligen tagit slut!
Det är vår nu även om vissa dagar kan det ligga snö på marken när jag vaknar på morgonen. Våra krukväxter har överlevt vintern i år igen.

Vår lägenhet har öster-västerläge utan fönster mot söder. Det tycker jag är en stor brist under vinterhalvåret. Vi har haft växterna på våra fönsterbänkar mot öster, där de får mest ljus under vintern.

Nu har solen åter börjat lysa in i vår lägenhets västra sida. Den försvann från den sidan i slutet av september, men nu kommer den mer och mer för varje dag som går. Det är också på den sidan vi har balkongen. På somrarna har vi full på den från eftermiddagen till kvällen, så det kan bli hett vissa dagar under högsommaren.

En av våra överlevare överlevare från år från år är Saintpaulia. Växten kommer ursprungligen från Tanzania och Kenya och finns i vilt tillstånd vid Usambarabergen, varför den också kallas usambaraviol. Tyvärr hotas ursprungsbeståndet av skogsavverkning.

Saintpaulia är en växt som i naturligt tillstånd växer där det kan bli torrperioder. Så den är väl rustad att kunna stå emot en period med torka. Därför är det en bra krukväxt för de lite mer glömska. En riktig ungkarlsblomma med andra ord.

Växten vill ha ljust men vill inte stå i direkt sol. Den trivs i hög luftfuktighet och därför ska man undvika placera den ovanför värmeelement. Den ska helst vattnas via fatet och man ska se till att inte övervattna den. Under blomningen kan man ge den lite näringslösning.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Saintpaulia är lätt att föröka.
Man tar ett blad med skaftet kvar. Sätter ner det snett i en kruka så hela skaftet ligger i jorden och bladet ligger an mot ytan och håller det fuktigt. Jag använder rektangulära plastburkar för hämtmat som odlingskrukor. Då behöver jag inget fat nertill. Det fungerar med alla sorts burkar i plast och aluminium så länge man har så pass mycket jord att den inte torkat ut för snabbt.

Efter några veckor börjar det växa ut små blad kring sticklingen. Då planterar man om den i en egen kruka och håller den fuktig. När plantorna blivit större kan man då börja ”missköta” den med att inte övervattna.

Jag fick en bladstickling av en arbetskollega i höstas. Den har nu växt till en liten planta. Jag skriver mer om den i en senare artikel.

Våra krukväxter som vår saintpaulia, kan vi ha utomhus hela sommaren. Men än så länge är det några månader kvar tills vi kan flytta ut dem utan risk för frost. Till dess får vi njuta av dem inomhus.


Våra tre vitrosa saintpaulior blommar nu för fullt.

.

2 kommentarer:

  1. Hej hittade din fina blogg när jag sökte info om Saintpaulia. Här får jag se mig omkring och läsa mera...
    Häls. Hans

    SvaraRadera
  2. Hej Hans!
    Kul att du hittade hit. Har bytt bloggsajt nyligen och funderar nu om jag ska flytta över det gamla bit för bit eller bara skriva om nya saker. Så jag är lite kluven just nu. Det blir i så fall ett hästjobb då man måste klippa och klistra, och layouta om manuellt :-)

    SvaraRadera