söndag 10 april 2011

Våren är här!I helgen öppnade vi vårt fritidshus i södra Halland för i år. Stugan stod kvar som vi lämnade den i oktober då vi stängde till den.
Rådjuren har skonat buskar och träd och kaninerna hade hållit sig i skinnet. De flesta växterna är fortfarande livlösa och väntar på den riktiga värmen, innan de väcks till liv igen.

Lite varstans har krokusar börjat slå ut. Förra sommaren flyttade jag runt en del växter och fick upp mängder av lökar och knölar. Dessa sorterade jag upp och till hösten planterade jag dem i vår nya inhägnade trädgård.Förra hösten i början av september köpte vi en förpackning med vintergäck, Eranthis hyemalis, för 40 kronor på Ica Maxi. Det var fem torra knölar i förpackningen. Jag lade dessa i blöt över natten och planterade dem nästa dag. Det hjälper dem att börja skapa rötter så de ska få en bättre chans att överleva vintern. Jag satte dem vid foten av en björk där vi redan har gula vårlökar. De kan sedan få växa och utvecklas i fred från gräsklipparen.
Jag såg att alla fem knölarna har överlevt. De på bilden har kommit längst i blomningen.
Om dessa nu klarar sig undan rådjur och andra gnagardjur, ska vi köpa fler och utöka beståndet till hösten.


Vårstjärna, Scilla forbesii.

Vi köpte vår stuga sommaren 1999. Redan samma höst köpte vi en storpack med blandade lökar och knölar och planterade ut den på tomten. Bland dessa fanns Vårstjärna, Scilla forbesii eller som de kallades på förpackningen Blåstjärna, Chionodoxa. Numera har man flyttat Chionodoxa-släktet till Scilla-släktet.
Det var en intressant upplevelse nästkommande vår, när vi upptäckte att rådjur och kaniner tyckte om dessa också. Sedan började kampen att stängsla in och skydda vissa lökväxter.
Vårstjärnorna har överlevt alla år och finns på en liten slänt intill vår bilplats. Vi funderar att gräva upp landet där de växer och bredda gräsmattan för att få bättre plats för avstigning ur bilen. Men det får vi göra när jag får mer ork och tid.

Men nu ska vi njuta i vårsolens sken och börja planera vad som ska göras i trädgården framöver.

.

2 kommentarer:

  1. Härligt med vårblomster, vi i norr får vänta några dagar till för ännu ligger här några decimeter snö, men man nästan ser hur den sjunker ihop nu.

    SvaraRadera
  2. Det är bara en tidsfråga innan våren är över hela Sverige. Om drygt en månad lyser midnattssolen i Kiruna, så nu går det fort mot sommar!

    SvaraRadera