fredag 22 april 2011

Vårens första vitsippa


Den 16 april såg jag vår första halvt utslagna vitsippa i trädgården. Dagen därpå hade den slagit helt ut.
Vitsipporna har jag dels hämtat från en vitsippsbacke söder om Göteborg, och dels har jag fått plantor av en trädgårdsvän som i sin tur har hämtat dem från sitt sommarställa i Skaraborg. De sistnämnda ska ha blommorna i en klase, än bara en enda blomma på en stjälk. Troligtvis är det dessa som finns på mina bilder. Jag får jämföra när alla våra vitsippor går i blom.

På våren lyser hela marken vit som av nyfallen aprilsnö i bokarnas och ekarnas skogar och dungar här i Sydsverige. De har börjat sprida sig i vår trädgård, fast det går långsamt. De trivs egentligen inte i tallskog, men vi har tagit ner sju stora tallar så marken bör vara lite mer ljusare nu.


En vitsippa i knopp.

Vitsippor har tjocka rotstammar som lätt bryts av. Om de går av planterar jag även de skadade rotdelarna i jorden. Jag tror att från dem så utvecklas nya plantor.
Förutom i vårt woodland har jag satt vitsippor i våra perennrabatter. Överallt ser jag nu bladrosetter som kanske utbildar blommor senare i vår.

Vitsippa heter på latin Anemone nemorosa och anses inte längre tillhöra samma släkte som blåsippa (Hepatica), backsippa (Pulsatilla) eller fjällsippa (Dryas octopetala). Nemos kommer från grekiskan och betyder lund.

Observera att vitsippan på bilderna har flera blommor på en stjälk. Denna sort fick jag 2009 av en kollega på arbetet. Den kommer från trakterna i Skaraborg. I utbyte fick hon en knippe montbretia, Montbretia crocosmiflora av mig, som jag i min tur fått av min syster som bor i Cambridge i England.

Läs mer om växten på den Virtuella floran: Vitsippa.


Vitsippans blad dyker upp här och där i trädgården.

Kuriosa:
Minns du slagdängan "Anemone nemorosa" med sångerskan Molly Åsbrink? Visan spelades in 1949 och handlade om en kandidat som samlade växer och träffade en vacker flicka (eller flera) som hette Anna Mona Emma Rosa vid en av sina exkursioner. Senare på gamla dagar när han gjort sin akademiska karriär, bläddrade han i sitt gamla herbarium och fann en pressad vitsippa, Anemone Nemorosa och mindes sin ungdoms stora kärlek. Det var länge sedan jag hörde den finner inte texten i sin helhet. Någon som har den? Tipsa mig gärna..

2 kommentarer:

  1. Härligt att se att vitsipporna blommar hos er nu. Här i norr får vi nog vänta en månad till på dem. Ha det bra.

    SvaraRadera
  2. Efter helgens värme kommer våren igång fortare i hela Sverige nu. Här i Göteborg har björkarna börjat slå ut.

    SvaraRadera