måndag 23 april 2012

Vitbrokig pelargon från OrustNär vi i helgen gjorde ett besök på Orust hos min sambos föräldrar, tog vi med två av våra nyinköpta pelargonsticklingar till dem: en Doftperlargon 'Rose' och en Rosenknoppspelargon 'Rosebud'. Vi fick av dem en pelargon med vitbrokiga blad och rosa blommor samt en Mårbacka med röda blommor.
Säsongen har bara börjat så det kommer att ta ett tag innan de börjar blomma.

Pelargon heter Pelagonium på latin. Namnet kommer från grekiska pelargos som betyder stork. Detta för att växtens sprötliknande frukt liknar en storknäbb.
I engelskspråkiga länder heter Pelargon Geranium. Geramium är det latinska artnamnet för nävor, så det blir lite förvirrande. Ordet geranium kommer från grekiska geranos som betyder trana. Liksom med pelargonens frukt ser en nävas frukts långa spröt ut som en näbb på en trana.

Det finns 250 arter av pelargoner, enligt boken Växternas namn, varav de flesta växer i södra Afrika. I vilt tillstånd är de örter, halvbuskar och buskar i varierande utseenden. Det gemensamma att de har fem kronblad, och oftast är de två översta lite större eller mindre och har avvikande färgteckning än de nedre bladen.

Den svenske 1700-talsbotanisten Carl von Linné (1707-1778) odlade pelargoner men godkände inte namnet Pelargonium. Han kallade dem för Geranium. Pelargoner och nävor tillhör samma växtfamilj Geraniaceae men är olika.
Den franske botanikern Charles Louis L'Héritier de Brutelle (1746-1800) delade upp växtfamiljen i Geranium, Pelargonium och Erodium. Detta gjorde han i ett arbete som han publicerade 1792.

Läs mer om pelargoner på Wikipedia: Pelargonsläktet.


En av två nya pelargoner hemma hos oss.

Det finns ett pelargonsällskap på internet sedan 1999. Är du nybörjare eller vill få tips om hur man förökar och sköter om sina pelargoner tipsar jag om denna vägledning: Tips och Råd till Nybörjare!
Besök även deras webbsajt: Svenska pelargonsällskapet.

Till sist vill jag tipsa om ett pelargonmuseum som funnits sedan 2008 och ligger i Bodafors, två mil söder om Nässjö. De håller öppet april till september. Värt en resa om du ska till Småland och Glasriket i sommar. Pelargonmuseum med Nationalsamling i Bodafors.


Det ska bli roligt att se hur blommorna ser ut på denna vitbrokiga pelargon.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar