torsdag 5 april 2012

Myskmadra – marktäckare utan problem i skuggaDen lilla kryddörten Myskmadra, Galium odoratum, som växer vid vår stuga, kommer ursprungligen från min vän Ann i Lilla Edet i Västergötland. Jag fick en liten tuva av henne när jag hälsade på där.
Hon hade spansk skogssnigel eller mördarsnigel som den också kallas i sin trädgård. Jag var mycket noggrann att undersöka plantorna så att inga sniglar eller ägg följde med växterna.

Man får även spola rötterna eller skölja av hela växten i en hink med vatten. Ser man sniglar är det bara att mosa eller klippa sönder dem. Häller man bara ut vattnet i trädgården utan att kontrollera detta, kan det vara början till en ny snigelkoloni om man har oturen att man fått med en snigel eller ett ägg. Det räcker med en enda spansk skogssnigel. De befruktar sig själv och kan lägga 400 ägg per år.


Myskmadran i full blom i slutet av maj.

Myskmadran är en rätt tacksam växt. Den är en av de få kryddväxter som trivs att växa i halvskugga till skugga. I full sol trivs den inte alls. Den blommar på våren med vita små blommor. Plantorna kan bli 30 cm höga, men mina är kring 15-20 cm. Kanske är de högre längre in i woodlandet, men de är så fina så jag vill inte klampa in i beståndet och mäta.

Den sprider sin långsamt med en jordstam. Vill man sprida den snabbare delar man på plantorna och sprider ut dem över ett större område. Med tiden växer de ihop till en fin grön yta.

Tidigare användes myskmadra torkad, likt lavendel, i klädskåp och doftkuddar. När växten torkar svartnar den och avger ämnen kumarin och sprider väldoft. Man ska skörda och torka växten när den har börjat blomma på försommaren.

Den virtuella floran skriver om varifrån det latinska släktnamnet Galium för måror kommer från. Det är från grekiskans ord gala som betyder mjölk. En växtsläkting som Snärjmåra, Galium aparine, har man använt till att sila mjölk med, vilket kan ha gett släktnamnet. Man har även trott att boskap som betar måror har mjölkat bättre. Bland vildväxande Galium-arter i Sverige finns bland andra Vitmåra, Stormåra och Gulmåra.
Odoratum i Myskmadrans namn Galium odoratum betyder välluktande.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer om Myskmadra på: Den virtuella floran.
Läs mer om Myskmadra på: Odla.nu.
Läs mer om Myskmadrans medicinska effekter på: Alternativmedicin.com.


Myskmadra består av en stängel med åtta blad i en krans på stjälken. Överst kommer blommorna.


En tät fin grön matta av Myskmadra i vår skuggträdgård. Inga djur äter av dem, inte ens rådjur och sniglar.


Sent på hösten börjar myskmadran tacka för sig och vissna ner. Bilden tagen den 31 oktober 2009. En lite akleja har slagit rot bland plantorna.

.

2 kommentarer:

  1. Glad Påsk, hoppas du får en fin helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Hans. Hade det bra i Berlin under påsken :-)

      Radera