söndag 8 april 2012

Skogsstjärna – en försynt liten skönhet


På vår tomt växer det överallt. Mängder av växter har vi planterat och andra har nog alltid växt där, och en tredje kategori är de som kommer dit av sig själv. Till den sista kategorin hör alla ogräs.

En av ursprungsväxterna på tomten är Skogsstjärna, Trientalis europaea L. Dessa små blommor växer i de kvarvarande mer vildvuxna delarna av vår trädgård. Det är inte mycket som jag har gjort för dem, utan de kommer upp av sig själv. När jag grävde nya rabatter i den del av trädgården som tidigare var risig skogsmark, försvann nog de naturliga förutsättningarna för dem. Men de kommer upp lite var som helst.
De tar inte över och de sprider sig inte som ogräs, så de får vara kvar.

Skogsstjärna är Värmlands landskapsblomma.
Carl von Linné hade den som en av sina favoritblommor. I sin bok Flora Lapponica från 1737 skriver han om skogsstjärnan: ”Jag vet ej, hvilket blommans behag det är, som med sin tjusningskraft så bländar ögat, att åskådaren vid dess åsyn tyckes nästan blifva förhäxad; kanske beror detta på symmetrien, all skönhets moder!”.

Nästa gång du går i skog och mark, ta en extra titt på alla små växter som finns överallt. Linné såg skönheten i det lilla. Ta en extra närtitt på hans egen blomma, linnea, när du ser den.
Den har jag inte sett i vår trädgård. Men den kanske växer gömd någonstans, vem vet?

Läs mer om skogsstjärna på den Virtuella floran.

1 kommentar:

  1. Den är fin den lilla skogsstjärnan, intressant att läsa om dessa.
    De växer även här just i utkanten av trädgården där skogen tar vid.
    Ha det fint.

    SvaraRadera