måndag 2 april 2012

Flocknävans blad täcker skuggiga ytor snabbt


Som jag skrev i förra artikeln: Flocknäva – en överlevare i skuggiga lägen, är Flocknäva, Geranium macrorrhizum, en bra marktäckare i mer solfattiga lägen där inga andra växter trivs så bra.
Jag har två favoriter för skuggiga lägen. Den ena är kryddörten Myskmadra och den andra är Flocknäva.

Det är egentligen för bladens skull vi har flocknäva. Den blommar bara en gång, till skillnad från andra nävor som blommar länge som till exempel Spansknäva. Om den kommer jag att skriva om längre fram.

Jag har satt Flocknäva under träd, i vårt woodland och invid tomtgränsen där vi vill ha växter som inte behöver tas hand om utan kan växa fritt.
Flocknäva växer tätt där den står och kväver andra växer och ogräs. De bildar stora tuvor av grönt, som ratas av både kaniner, rådjur och sniglar.


Flocknäva med nya vårgröna blad. Snart har de täckt sin del av woodlandet med frodig grönska. Bilden är tagen 16 april 2011.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Jag har även satt plantor i en gammal plastinklädd trälåda på altanen vid vår stuga, och de trivs bra även i denna. Hela vintern står den där utan vattning och i klimatets våld. På våren vaknar plantorna till liv och fortsätter växa. Jag klipper bort vissna blad och ger lite hönsgödsel och vatten. En riktig överlevare.

Flocknävan har övervintrat i sin gamla sockerlåda på altanen. Nya friska blad skjuter upp. Det gamla ska klippas bort och en ny växtsäsong har börjat. 5 maj 2011.

På hösten blir det fin färg på bladen. Den vissnar iner sent på året och blir snabbt grön på våren.
Flocknäva är en mycket tacksam växt och kräver nästan ingen skötsel alls. Ibland lyckas andra höga perenner och gräs växa in i bestånden av flocknäva, men de är lätta att se och rycka bort.

Om de står för torrt en varm sommar kan man vattna så att de inte gulnar för tidigt. Men för det mesta klarar av de torka och kommer tillbaka när det åter blir fuktigare väder.


En stor tuva med många plantor i ett hörn av en rabatt, i början av oktober.


I september och oktober börjar bladen skifta till höstfärger.


Första frosten på Flocknäva den 31 oktober 2009.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar