torsdag 3 maj 2012

Boktips: Sådd och plantering


Det kom ett bokpaket från Bokklubben Hem & Trädgård. En av böckerna har jag nu läst och kan varmt rekommendera Trädgårdens grunder. Sådd och plantering av Bob Flowerdew, Norstedts, 2012, ISBN 978-91-1-303759-2.

Är man trädgårdsamatör eller vill veta mer om hur sådd fungerar, och hur man tar hand om sina plantor, så får man många bra tips ur boken.
Trädgårdens grunder. Sådd och plantering är lättläst och är upplagd från hur man väljer såjord och frön, till skydd, skolning samt vattning och gödsling av plantorna. Boken har även en ekologisk inriktning på odlandet.


Ett uppslag ur boken. I den får man enkla lösningar och många praktiska tips för sådd och plantering. Jag upplever boken jordnära och inte alls pretentiös eller flashigt modern. Helt i min smak.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Några tips ur boken:

När man sår frön ska man bara sätta så många frön som man vill ha plantor. Man behöver inte så alla frön i en påse eller tro att resultatet blir bättre om man sätter fröna för tätt.

Vill man ha ha till exempel tolv plantor så bereder man sin sålåda för så många. För att vara säker att man ska få en god sådd sätter man två frön i varje hål. När de sedan gror tar man bort den ena plantan.

Fröna som man får över förvarar man svalt, mörkt och helst i en lufttät och torr låda. Året efteråt när man sår dem får man sätta fler frön i varje hål, då grobarheten minskar ju längre man förvarar dem. Se på förpackningen hur lång hållbarheten är.

Man kan provså tjugo stycken gamla frön i såjord och ha dem på en varm plats. Gror alla tjugo är det utmärkt. Gror bara tio får man så dubbelt så många på samma plats. Men gror bara fem är det bara att slänga fröna.

Ett tips om vattning är att man ska vattna innan växterna slokar. Ett tips ur boken är att titta på flox när det är dags att vattna. De vissnar först i trädgården när det blir för torrt. Spana in dem och ser de att sloka så är det dags att vattna sina trädgårdsland och blomsterbäddar.

Ett annat vattningstips är att vattna på morgonen när växterna fortfarande är svala efter natten. Vattnar man på kvällen med kallt vatten på sina växter, kyler man ner plantorna.
Man ska helst vattna med svalt vatten, inte kallt ur en slang eller brunn. Vatten kan man ha i tunnor så det hinner bli svalt.

Man kan låna boken på bibliotek eller köpa den via internet. Ett tips är att jämföra priser med frakt på olika bokaffärer via sajten www.bokfynd.nu.


En bild ur boken fotograferad tillsammans med min zinkhink med penséer.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar