onsdag 16 november 2011

Eau-de-colognemynta



Jag besökte ett projekt för grön rehabilitering som har sina lokaler intill Härlanda kyrka i Göteborg. Projektet Härlanda örtagård har två kolonilotter samt en liten örtagård vid klockstapeln som de tar hand om. Personalen bjuder på te som görs på örter ur kryddgårdarna. De blandar olika sorters myntor tillsammans med citronmeliss i kokhett vatten, som får ligga kvar i vattnet tills man dricker det. Ibland tillsätter de lite färsk ingefära för att förstärka smaken.

En av myntorna i örtagården har en skarpare och mer aromatisk doft än pepparmynta. Det är en Eau-de-colognemynta, Mentha X piperita var. citrata.
Jag fick några kvistar att göra eget te på. Men jag hade inte mage att hälla kokhett vatten över dem, utan satte dem i två små plastkrukor med jord. Förhoppningsvis ska de rota sig, så jag kan få egna plantor att ha i min framtida örtagård.
Efter någon vecka inomhus på fönsterbänken var myntorna fortfarande vid liv.

I slutet av oktober grävde jag ner krukorna vid vårt fritidshus. Så djupt att krukorna blev helt täckta av jord. För ovanlighetens skull satte jag även en plaststicka där jag skrivit namnet på dem. När det blir vår igen brukar jag ha glömt vad jag har i mina övervintrande krukor. Som vintertäckning lade jag löv över krukorna.

Nu är det bara att vänta och se om jag får egen Eau-de-colognamynta nästa år. Överlever de har jag sparat en liten slant, och givetvis få glädjen att ha lyckats att föröka en till växt på egen hand till min trädgård.


En rund och en fyrkantig kruka med mynta strax före vintertäckningen med björklöv.

Trivia
Eau-de-cologne (eller Eau de Cologne) betyder "vatten från Köln". Det är den mest utspädda formen av parfym, och skapades under 1700-talet av en italiensk parfymör som bodde i Köln. Han använde örtextrakt, olja och sprit till sin väldoft. Läs mer om detta på Wikipedia: Eau-de-cologne.
Parfymen innehåller inte mynta, men däremot många former av citrusolja från bland annat apelsin, lime, bergamott, grapefrukt och citron.

.

2 kommentarer:

  1. Intressant att läsa, hoppas den lilla myntan överlever vintern och växer till så pass att du får ditt te nästa år.
    Ha det fint.

    SvaraRadera
  2. Tack!
    Varmvädret har kommit tillbaka till oss här i söder. Här i Göteborg blommar vissa rosor, ringblommor och prästkragar fortfarande! De har klarat frostnätterna som vi har haft här. Otroligt!
    Så min nya mynta kommer kanske att hinna få ordentliga rötter innan den riktiga vintern kommer.

    SvaraRadera