söndag 19 juni 2011

Hurdalsros från Norge



Vår Hurdalsros har blommat någon vecka nu. Denna ros fick vi av en vän som ursprungligen kommer från Norge. När han rensade upp i sin trädgård i Laholm och skaffade nya växter, blev den över. Han frågade om v i villa ha den. Så nu har vi den i vår trädgård.

Den har inte växt så värst bra. Både snäckor och rådjur har hjälp till att hålla den nere. Förra året började den skjuta skott. Ett av dem har växt upp till en stam, och flera rosor har slagit ut på den. Så det finns fortfarande hopp om denna ros.
Den placerade vi lite avsides, för den blommar bara en gång. Men när den blommar så syns de skära blommorna mot den mörka skogen i bakgrunden.

Hurdalsrosen är engångsblommande och kan växa upp till zon 7. Ända upp till Norrbottens kustland och lite till mot fjällvärlden. På internet läser jag att den blommar länge och andra säger att den bara blommar en vecka. Mina har i alla fall blommat i två-tre veckor nu.

Rosen blir 3-4 meter hög, och om den trivs kan den växa till fem meters höjd. Så det gäller att ha plats för den. Det ger bäst effekt att plantera flera buskar tillsammans för massverkan. Den fungerar även bra som en stor och bred roshäck om man har plats för en sådan. Alltså inget för den lilla radhustäppan.
Rosen behöver heller inte gödslas för mycket, troligtvis för att den är starkväxande i sig själv.

Lär mer om rosen på Allt om trädgård: Hurdalsrosen.

Än så länge består vår Hurdalsros av bara en lång stam och en låg som är på tillväxt. Förhoppningsvis kommer den med tiden att bli till en tät buske. Framför rosen blommar lupinerna på sluttampen.


Namnet har rosen fått från Hurdal som är en kommun i Akershus fylke (län), som ligger norr om Oslo, inte långt från den svenska gränsen.

På internet fann jag på Allt om trädgård en berättelse av Dag Lyngar om rosens ursprung.
Han berättar att en prästs son for ner till södra Tyskland i mitten av 1800-talet. Där fann han en vacker ros som kallades för "Giessenros" och tog hem den till Norge. Rosen hade fått sitt namn från distriktet med samma namn, Gießen.
Han planterade den i sin hemtrakt vid sjön Mjösa (Mjøsa) i Sydnorge. Rosen trivdes utmärkt, för den tålde det norska klimatet bra och blommade rikligt, och blev därför mycket omtyckt. Den spreds till vänner och släkt runt hela sjön, och sedan vidare ut över hela Norge. Den fick således sitt nya namn Hurdalsrosen efter sin ursprungsplats i Norge. Rosen kallas även ibland för Nannestadros eller Moelvenros.

En annan romantisk historia berättar om en tysk sjöman som förälskade sig i en prästdotter i Hurdal och skänkte henne rosen som en kärleksgåva.



Inte så många rosor i år, men ändå rosor!

Jag tänker på en dikt av Gustaf Fröding:

Men strunt är strunt och snus är snus,
om ock i gyllne dosor,
och rosor i ett sprucket krus
är ändå alltid rosor.

Slutet av dikten "Idealism och realism" ur boken "Nya dikter".

.

1 kommentar:

  1. Hej 🌸min Hurdalsrosen har jag haft 24 år, blommar varje år (zon 4-5) Inge skötsel, en syren håller på ta över, men i år tar den nya skutt🌸🌸

    SvaraRadera