tisdag 8 februari 2011

Vinterblommor inomhus - Kalanchoe


I höstas fick vi två gula kalanchoe i fina vita ytterkrukor. Dessa har blommat länge och till december avtog blomningen. Men jag sparade dessa ändå och fortsatte vattna dem.
På några av de utblommade stänglarna utvecklades några nya blomknoppar. Kring nyår slog det ut några ynka små blommor. Det var i alla fall blommor, så plantorna fick stanna kvar i fönstret. Sedan dess har det kommit fler blommor.
Bilden ovan tog jag den 6 februari.

Kalanchoe, Kalanchoe blossfeldiana, kallas även för våreld eller höstglöd, men det liksom passar inte att kalla en gul blommande sort för detta. Jag minns att på 1980-talet när dessa växter kom ut på marknaden, fanns det bara brandgula eller röda kalanchoer att köpa. Färgen passade då bättre till namnet.


Den 6 januari fanns enstaka små blommor, men knopparna ger hopp om flera.

Numera finns kalanchoe i mängder av nyanser utom blått. Det finns även en sort med dubbla blommor som heter calandiva. Blommorna ser ut som små rosor. Den kom ut i handeln 2003 så den är relativt ny som krukväxt. Läs mer om den på Odla.nu: Calandiva och i artikeln: Calandivans spännande historia.

Calandiva upptäcktes som sort i ett kommersiellt växthus. En av ägarna gick omkring och letade bland ratade plantor som inte hade börjat blomma och tog med sig en av dem. När den sedan slog ut såg hon att den hade dubbla blommor. Ett växtföretag i Nederländerna tog hand om växten och lyckades föröka plantan. Därefter kunde de även få fram olika färgvarianter av calandiva. Så man kan säga att Calandiva är en genförädlad planta eller snarare framodlad via idogt förädlingsarbete.

Man ska ha kalanchoe ljust och man får inte övervattna den. Har man dem i ytterkrukor så ska man inte vattna den förrän den är nästan helt torr. Tänk på att inte ha vatten stående i krukorna, utan häll av överskottsvattnet, annars är det risk att rötterna ruttnar.
Har man möjlighet kan man ställa dem svalt under natten så håller blommorna längre. Enligt Blomsterfrämjandet kan en kalanchoe blomma i åtta veckor.
Köper man en kalanchoe istället för snittblommor så räcker dessa längre hos gåvomottagaren.
Växten är svår att få blomma om, men då en inte kostar så mycket kan man ha den som en engångsblomma.


Läs mer om hur man sköter en kalanchoe på Blomsterfrämjandets hemsida. På Odla.nu finns även lite mer att läsa om kalanchoe.

Namnet Kalanchoe eller kalanchoë kommer från kinesiska kalan-koe som är ett namn på en art i kalanchoe-släktet.
Det latinska namnet blossfeldiana kommer från en tysk fröhandlare vid namn Robert Blossfeld. Han introducerade växten i Potsdam i Tyskland 1932.

Vad hände med blommorna? Hemma har vi en katt som stundtals tror att hon är vegetarian. Jag tog henne på bar gärning då hon stod intill en av kalanchoerna och tuggade i sig några av de små blommorna. Nu har Kajsa fått eget kattgräs så jag hoppas att hon skonar kalanchoerna.

Ödet för våra kalanchoer är att de troligtvis kommer att hamna i komposten på landet i vår. Där kommer de att brytas ned och hamna i kretsloppet, så de kommer att få ett evigt liv i vår trädgård. Men till dess får de stanna hemma och lysa upp vintern med sina få små sparsmakade blommor.

Kalanchoen fotograferad den 6 januari. Färgerna är bleka på bilden då solen lyst med sin frånvaro.


Lite vissen men den blommade i alla fall i början av januari.

.

1 kommentar:

  1. klipper man ner den litegran och planderar ner den i ny och fräsh jord så kommer det bli mer blommer på den

    MVH: Jennifer

    SvaraRadera