fredag 18 februari 2011

Vinterblommor inomhus - Julstjärna


Min julstjärna (Euphorbia pulcherrima) fick jag på jobbet till Lucia den 13 december. Det var vår avdelning som arrangerade Luciafirandet förra året. Som dekorationer köptes julstjärnor som placerades på varje långbord. Efter firandet fördelades julstjärnorna till varje kontorsrum på min avdelning.

Den julstjärna som hamnade i mitt rum, placerade jag vid ett fönster mot söder där den skulle få mest ljus. Jag såg till att den inte skulle utsättas för drag och höll den även konstant fuktig så att den inte skulle torka ut.

Det gick en månad och vissa av mina kollegors julstjärnor hade då torkat bort och dött, eller tappat de flesta av bladen. Min fortsatte att vara röd och behöll alla sina gröna blad.

Nu har jag tagit hem den och har placerat den i köket. Den juliga ytterkrukan har jag bytt ut till en lite mer vårig. Den är ett second handfynd från Tradera på nätet.

Julstjärna heter Euphorbia pulcherrima på latin. Namnet pulcherrima betyder ungefär mycket vacker eller vackrast. i Euphorbia-släktet finns även vår vanliga mjölkört och även kärleksört som vi har ute i vår trädgård.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Växten kommer ursprungligen från Mexico, där den blir en meterhög buske. När jag varit på Kanarieöarna ser man dem överallt i trädgårdar och i planteringar. Till julen ser man den som krukväxt överallt, så även spanjorer har den som en omtyckt julblomma. Växten är nog en populär julblomma överallt där man firar jul.

Julstjärna tål inte kyla och ska helst inte ha lägre än 15 grader, för då ramlar bladen av. Ställ den ljust och helst soligt och den får inte torka ut, men inte heller stå i vatten för då kan rötterna ruttna. Viktigt att tänka på när man har den i en ytterkruka.

Vill man spara den kan man ge dem krukväxtnäring. När de röda bladen ramlar av går växten i vila. Då vattnar man den mindre och ställer den svalt. Efter viloperioden besärs plantan och planteras om och då börjar plantan skjuta nya skott. Av dessa ska bara tre eller fyra sparas, resten klipps bort. I augusti toppar man skotten och i början av oktober startar man en kortdagsperiod. Det vill säga att man ger plantan tolv timmar med totalt mörker om dygnet.

Det är en del jobb med att få en julstjärna att blomma igen och få nya röda blad. Men har man tid och plats kan det vara värt att försöka.

--------------------------------------------------------------------------------------------

I filmen Fanny och Alexander från 1982 av Ingmar Bergman, kan man se i det Ekdalska hemmet, att de har dekorerat hela våningen med mängder av julstjärnor till julfesten. Jag har läst att det är historiskt fel. Då filmen ska utspela sig kring 1900-1910 fanns inte denna växt till salu i Sverige. Vi får se det som en konstnärlig frihet av scenografen. Snyggt var det i alla fall.

Julstjärnana kommer ursprungligen från Mexico, och är där en meterhög buske. Min syster i England kallar den för poinsettia.

Som en liten slutkläm har jag skrivit en liten kriminalberätttelse där denna växt har gett namn till novellen, och får där figurera som en bifigur till själva händelseförloppet.

Du kan läsa mer om julstjärnan via denna länk till Wikipedia.



Min julstjärna placerad på köksbordet i sin nygamla tulpankruka. Med en matchande gulrutig duk ger det mer associationer till påsken är till julen.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar