onsdag 22 februari 2012

Trädgårdens riktiga hjältar – bin och humlorTrädgårdens stora, eller snarare små hjälpare är våra pollinerande insekter.
Har man fruktträd, bärbuskar och grönsaksodlingar ska man värna om dem. Tycker man om lite humlesurr ska man gärna bjuda in dem till sin trädgård, även om man inte odlar ätbara växter. Utan de trevliga insekterna skulle trädgården vara livlös, tycker jag.

Man kan odla växter som lockar insekter. Själv har jag flera växter som drar till sig bin och humlor. Bland mina växter har jag upptäckt att olika stånds, buddleja, rosenflockel, citronsolros, strålrudbeckia, myntor och höstgullris drar tll sig mängder av humlor, bin och fjärilar. Fjärilarna kommer inte in i jättebalsamin, fingerborgsblomma och stormhatt, men humlorna kryper gärna och ofta in i dessa blommor för att leta efter nektar att äta.

Jag hittade en lista på sajten Alternativ.nu – Praktisk kunskap om självhushållning om vilka växter som drar till sig bin. Det fungerar för fjärilar och humlor också. Se artikeln i forumet: Lämpliga växter för bin och biodlaren.

Nästa gång du ser ett bi inomhus, slå inte ihjäl detta, utan ta ett glas och en bit styvt papper. Fånga insekten i glaset när den sätter sig på något plant. Skjut under papperet så det blir till ett lock. Ta sedan ut glaset och släpp ut det lilla djuret.
Denna metod fungerar på alla insekter som nattfjärilar, malar, harkrankar, getingar och även spindlar. Tänk på att nattfjärilar pollinerar växter när dagfjärilarna har en vilotid. Getingar och spindlar äter mängder av skadeinsekter som annars skadar dina växter.
Värna om de små nyttodjuren.

Men med snäckor, sniglar, larver, liljebaggar, fästingar och bladlöss är det en helt annan historia. Tänk bara på att vissa larver kan bli till fina fjärilar, så bär bort dem från din trädgård, och placera dem någon annanstans där de får utvecklas i fred.


Blomfluga på vårt höstgullris.


Vårt sibirstånds var översållat av pollinerande insekter från tidig morgon till långt efter skymningen i somras.


Kalas på en citronsolros (präriesolros).


På samma citronsolros (präriesolros).


Humla på en strålrudbeckia.


Till och med hemma i stan på balkongen på femte våningen mitt i stenstan, hittar bina till våra växter. Här en humla på väg ut ur en jättebalsamin som växer i en stor blomlåda.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar