måndag 27 juni 2011

Brinnande kärlek - en eldig passionI min trädgård finns en växt som kallas för Brinnande kärlek.
Jag har haft problem med den, men nu växer plantan mycket bra. Min brinnande kärlek bör regelbundet bindas upp. Den behöver ett rejält stöd för att klara av vind och storm, för annars lägger den sig ner och mår dåligt. Hårt regn skadar också och tynger ner blomknopparna.
Vid midsommar fick plantan ett gott stöd, så nu reser sig den mot solen och ljuset. Lyskraften av blommornas brinnande röda färg värmer upp hela trädgården.


Kan namnet komma av att kronbladen ser ut som hjärtan?


Ett litet sommarkollage till kära vänner :-)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Jag vet egentligen inte varifrån växten kommer från början. Den kan vara ett tidigt försök med frösådd, och att en planta har överlevt flera år utan att blomma. Eller så kan det vara en växt som jag har köpt i en plantskola och glömt att jag har haft den.
Nåväl, den har nu blommat i flera år, och som med många andra perenner så har den flyttat runt och nu har den fått sin plats nedanför altanen. Jag tror att rådjuren har låtit denna vara i fred alla år.

Brinnande kärlek tillhör nejlikesläktet och kommer ursprungligen från södra Ryssland och Japan. På latin heter den Lychnis chalcedonica. Lychnos är från grekiska som betyder lampa, och Chalcedonica som betyder från Chalkedon. Idag är den antika staden en förort till Istanbul i Turkiet.

Kärt barn har många namn, så växten kallas också för Studentnejlika, Cinnoberroser, Studentlyst, Studentlykta och Högfärdsblomster.

Brinnande kärlek blommar i juni till augusti. Den trivs bäst i sol eller i halvskugga.


Växten gör verkligen skäl för namnet. När solen skiner på den, blir färgen nästan självlysande karminröd.

.

2 kommentarer:

  1. Fint namn på fina blommor :-) jag tror inte jag har sett den tidigare.

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag också. Föredrar namnet Brinnande kärlek.
    Jag har även några sorter med Kärleksört, och för att inte förglömma kärleken har jag flera Förgätmigej också(som betyder "glöm inte mig") :-)

    SvaraRadera