tisdag 14 juni 2011

Knallröd ros som syns - FlammentanzVi hade sett att många i vårt grannskap har en knallröd klätterros i sina trädgårdar som blommar överdådigt i juli/augusti. Vi ville också ha en likadan.
Vänner till oss sa att det var klätterrosen Flammentanz. Så nästa gång vi besökte en plantskola, som råkade bli Granngården i Halmstad, slog vi till och köpte en. Den kostade bara 59 kronor den 30 april 2008.

Vi ville ha den på ett plats där vi ville ha den, helt synligt från vår uteplats. En djup grop grävdes intill en tall. Gropen blev så pass stor att den täckte rötterna, och fylldes på med bättre köpejord än den sandjord vi har. Rosen lutades in mot tallen och bands upp mot stammen med snöre av bast. Där skulle den få växa och bre ut sig.
Vi såg visionen att ha den översållad av röda blommor.

Flammentanz är härdig upp till zon 6 och är en klätterros av typen Kordesii. Enligt etiketten ska den bli 150-200 cm hög. Rosen är medeltidig och blommar en gång med karminröda blommor och doftar svagt.


Det första året 2009 hade vi plånga perioder utan regn så rosen växte knappt något. Andra året hade den växt upp till en meters höjd, men det kom bara en och annan liten blomma på den.
Våren 201o, på det tredje året, när bladen slagit ut och nya skott kommit upp, så kom rådjuren på besök och allt grönt försvann ner i odjurens magar.
Jag satte ett metallnät framför den för att skydda resten. Men jag insåg att rådjur kan stå på bakbenen, så då når de högt upp och kan äta upp allt det frodigt gröna på rosen. Att då sätta upp ett högt antignagskydd framför klätterrosen var inte så lockande.

Den 24 juli 2010 grävde jag upp rosen och flyttade den till vår rådjursfria inhägnade trädgård. Jag planterade den vid vår soliga södergavel, intill vår nerklippta vita klätterros Polstjärna.
Tanken är att den nu förhoppningsvis ska fylla hela södergaveln med sina röda blommor. Den ska då börja blomma efter att vår vita polstjärna har blommat färdigt.

2010 fick vår Flammentanz trots rådjursangreppet fem blommor varav tre följde med flytten. Dessa ser du på bilderna.

Vill du se var jag placerade Flammentanz-rosen, kan du titta i mitt inlägg på min gamla blogg: Höstfloxen har börjat blomma, från den 31 juli 2010. Du ser på den tredje bilden, rosen längst till höger på gaveln, den som når till den första spaljéribban.

Du kan läsa mer om vad folk tycker om klätterrosen Flammentanz, samt se bilder på hur den växer i hela landet på Allt om trädgårds webbsida: Flammentanz..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar