onsdag 2 februari 2011

Vinterblommor inomhus - SaintpauliaHemma hos oss har vi satsat mest på helgröna och torktåliga växter. De som blommar är få och under vintern är det knappt något som blommar.

En tacksam krukväxt är saintpaulia. Den blommar flera gånger om året och den kan torka ut då och då utan att dö. Den trivs bättre att glömmas bort istället för att duttas med varje dag. Jag läste att saintpaulia är en "ungkarlsblomma" och inte en "tantblomma" just för att den är så tålig att en slarvig och glömsk ungkarl (eller ungkvinna) kan få den att trivas hos sig.

Vår saintpaulia fotograferade jag i mitten av december, en dag då den bleka vintersolen lyste in genom fönstret. Den blommade till slutet av januari och ännu finns några få blommor kvar.

Jag skrev om vår vitrosa saintpaulia i inlägget: Saintpaulia - en riktig ungkarlsblomma den 21 november 2009. Därifrån har jag länkar till mer fakta och även skötselråd för denna fina krukväxt.

Besök gärna Svenska saintpauliasällskapet på nätet. Där finns massor att läsa och titta på för alla som gilla denna växt.


Blombladen på saintpaulia gnistrar fint i den bleka vintersolens sken.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar