tisdag 29 november 2011

Rosa blandning av lökar och knölarJag handlade mat på Netto vid Andra långgatan i Göteborg för ett tag sedan. Mitt i affären fanns ett ställ med vårlökar till ett bra pris. Jag kunde inte motstå att köpa en påse med en samling av tulpaner, narcisser och allium. De fanns i en förpackning som kallades för "Colour Match Collection - Pink Shades". Växterna är i olika rosa nyanser.

Förpackningen visar ett flor av växter, men det står tydligt att den innehåller fem tulpaner av sorten Tulipa Van Eijk, fem Narcissus Salome med rosa innanmäte, samt femton Allium Oreophilum.

När jag öppnade förpackningen var en tulpanlökarna rutten, men vad gjorde det egentligen när de var så billiga, bara 30 kronor för allt?

Med planteringsspade i näven gick jag ut i trädgården, och som vanligt så visste jag inte först var jag skulle plantera dem. Jag hade ju redan planterat över hundra lökar under hösten.
Jag satte tulpanerna bland andra i blandade färger. Narcisserna planterade jag så att de syns bra där vi sitter i vår uteplats. Allium satte jag i grupper om fem på tre ställen.

Ett roligt sammanträffande var att jag var på GöteborgsOperan och såg Richard Strauss opera Salome den 22 oktober. Det var den 11 oktober jag köpte lökarna med samma namn: Tulipa Salome, men uppmärksammade inte namnet förrän jag skulle plantera dem den 30 oktober.

.

3 kommentarer:

 1. Hoppas alla lökar du planterat, både nya och gamla, kommer att blomma fint till våren och få din trädgård att likna en holländsk park.
  Hos mig i norr överlever tulpanerna bara ett år, lite trist kanske, men så är det.
  Jag planterar ändå några nya lökar varje höst för att inte gå miste om de härliga tulpanerna i försommartid.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 2. Trist att tulpaner inte överlever i norr. Går det inte att odla dem i lökkorgar och sedan gräva upp lökarna på hösten och förvara dem i sand, torv eller annat täckmaterial i en sval källare, och sedan plantera ut dem på våren? Som man gör med dahliaknölar.

  SvaraRadera
 3. Hej Mats, du må tro att jag försökt med allehanda sätt för att tulpanerna skall klara livet längre än ett år här. Tulpaner som övervintrar i potatiskällaren börjar att växa så pass i mars månad att de lägger sig ned i krukorna om de inte får komma upp därifrån, men då går de inte ha utomhus då det kan vara -20 om nätterna och -5 om dagarna. Jag är inte säker på att det är vintern som dräper tulpanlökarna, det kan även vara den korta och svala sommaren här i norr som får de att ge upp. Tulpaner som haft lyckan att planterats vid en varm husgrund klarar sig utmärkt även här och kan bli mycket gamla, men vi har kall torpargrund så då går det som det går. Att lyfta tulpanlökar i lökkorgar har jag testat, men då har de fått stå inne i ett varmt pannrum under regn och rusk, men det var för jobbigt att hålla på så, jag vet därför inte om det skulle ha lyckats.
  Det är tur att lökarna ändå säljs rätt billigt om hösten så jag kan köpa några nya varje år.
  Ha det bra.

  SvaraRadera