söndag 19 februari 2012

Låt tusen blommor blomma – tusensköna


Det här är en bild från maj månad i södra Halland. Har det snöat?

Nej, det är alla våra tusentals tusenskönor som blommar.
När det är dags för att klippa gräset känns det hemskt och att bara köra över alla dessa små rara blommor och stympa dem.
En stor fördel med dem är att man faktiskt kan klippa ner dem. De överlever tack och lov och skjuter snabbt upp nya blomknoppar. Klipper man hårt blir blommorna lägre och klarar nästa klippning bättre.
Jag sparade i alla fall ett bestånd där de var som vackrast, där de stod i massverkan och lyste vitt som nyfallen snö.

De första blommorna som brukar möta oss när vi öppnar stugan kring månadsskiftet mars/april är just tusenskönor. Man kan nästan tro att de börjar blomma redan under snön. En stuggranne som var och tittade till sin stuga för två vintrar sedan, sa att det låg cirka 40 centimeter snö på marken. Så det kan vara rejäla snövintrar även vid kusten i Sydhalland, som ligger i zon 1.
Tusenskönorna blommar hela sommaren, och blommar sedan till sent på hösten.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Tusenskönorna har inte kommit till vår tomt av sig själv. Jag har samlat frön i bland annan i Trollhättan när jag bodde där. Jag grävde även upp plantor som jag planterade ut. Efter några år började de självså sig. Jag har även frikostigt gett bort plantor till vänner som velat ha dem.
Nu har vi fått som vi vill ha det. Fullt med små blommor som trivs i vår trädgård, och som inte rådjur och kaniner äter av. Ifall de ändå gör det så syns det inte, för att det finns myriader av dessa små söta blommor.


Vissa tycker att tusenskönor är ett ogräs och vill utrota dem från sina gräsmattor. Jag förstår dem. Om man vill ha en gräsmatta som är som en välvårdad golfbana, så vill man bara ha gräs där och inget annat.
Men vi bryr oss inte om att lägga så mycket tid på vår gräsmatta. Vi kallar det mer en grönmatta. Om sommaren blir torr så får den gulna. Det är inte lönt att slösa på vatten på att hålla gräs vid liv. Gräset tål torka och så fort det börjar regna igen så blir det grönt igen. För så fungerar gräset ute i den vilda naturen.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Tusenskönan trivs på de flesta jordar men den vill inte ha vått under vintern. Våra växer på sandjord och på sommaren kan det bli knastertorrt. Bildens vita hav brukar vissa somrar helt torka ut. Men som ni ser så har de överlevt detta torra läge med bravur.

Tusensköna på latin heter Bellis perennis. Bellis kommer från bellus som betyder vacker, och perennis menas att den är flerårig, Tusenskönan är känd sedan medeltiden i Sverige, och har tidigare kallats för Marieblomma eller Marieblomster efter jungfru Maria. På 1700-talet kom namnet tusensköna från tyskans Tausenschön.

Så låt tusen blommor blomma!

Läs mer om tusenskönans medicinska effekter: Tusenskönan är både först och sist.


Katten Kajsa går över det vita havet av blommor.



.

1 kommentar:

  1. Så fina de är alla era tusenskönor. Jag önskar att vi hade så även här i norr, men tusensköna har inte klarat vårt bistra klimat då vi provade plantera in sådana för några år sedan.
    Kanske nästa försök får bli i riktigt torr jord...
    Ha det fint.

    SvaraRadera