Bland årets sista blommande blommor vid vår sommarstuga har vi tusensköna, Bellis perennis på latin.
Bellis kommer från bella som betyder vacker, och perennis att den är flerårig. Namnet kan också komma från en dryad, en trädnymf i grekisk mytologi, vid namn Belidis.
Här uppe i Norden dyrkades blomman som vårens gudinna Frejas växt. Om man åt de tre första tusenskönorna på våren trodde man att man skulle slippa tandvärk resten av året.
Tusenskönan hade det svårt i Tyskland under 1700-talet, den bannlystes och systematiskt utrotades, då den anklagades att vara fosterfördrivande. Kyrkan ville inte att kvinnorna skulle ha makt över sin egen fertilitet. Men växten har inte denna effekt enligt mina böcker.
När vi stänger sommarstugan för vintern plockar jag en liten bukett att ha inomhus, för att dra ut på växtsäsongen lite till.
Jag skrev om vår vita matta av tusensköna i artikeln: Låt tusen blommor blomma – tusensköna.
Blomman vänder sig mot vårsolen den 10 april 2011.
Tusensköna har använts som medel mot sår och bröstont i folkmedicinen. Den har även använts som antiinflammatorisk samt urin- och svettdrivande. Det är blomknopparna som man använder framförallt som infusion, det vill säga att hett vatten hälls över växten som får stå och dra. Verksamma ämnen i blomman ger sammandragande och hostbefrämjande verkan. Den ska fungera vid mag- och tarmkatarrer, diarré och infektioner i de övre luftvägarna.
Vid sårbehandling och hudåkommor kan man använda blomfusionen i kompresser eller i bad. Färska blad kan också användas till dekokt för samma behandling.
Man kan även ha tusensköna i teer och de färska bladen kan ätas som sallad eller ätas tillsammans med soppa.
Växten ska även ha använts i trolldrycker, men jag finner ingen fakta till vad den då skulle haft för verkan.
Men vi varken äter eller dricker upp våra tusenskönor. Vi njuter av dem där de växer, från det att snön smälter bort tills snön åter kommer och täcker dem på senhösten.
Läs mer om tusenskönan i alternativmedicin: Tusensköna.
2009 års sista tusenskönor plockade jag den 1 november, innan vi stängde stugan för vintern.
Denna och de i den översta bilden är de sista som jag plockade den 24 oktober, från växtåret 2010.
2011 års sista tusensköna fotograferade jag den 30 oktober. De fortsatte nog blomma långt in i december då vintern var sval hos oss här nere i söder.
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar