torsdag 8 mars 2012

Viol eller pensé, eller både och?Sommaren 2010 började en liten planta växa i en av våra balkonglådor i stugan. Jag visste inte vad det var för något, men jag lät den vara kvar.

En helg när vi kom till stugan hade den börjat blomma. Det var en liten gul pensé, eller var det en gul viol? Penséer och violer tillhör samma släkt: Viola. Penséer är en hybridform av släktet och heter Viola x wittrockiana på latin, x:et står för hybrid.
Ordet viola betyder helt enkelt violett, eller gredelin som man sa tidigare. Wikipedia menar att namnet kommer från franskans ord penser, att tänka. Blommans täckning ser ut som ett ansikte. När den drar ihop sig när den vissnar ser den ut som en människa som sitter i djupa tankar.

Penséer är tacksamma växter och de är bland de första som kan planteras ut på våren redan i april. De klarar av en köldknäpp ner till fem minusgrader.
När jag besökt England under vintern, har jag sett att de planterar ut penséer som de kallar för vinterpenséer (winter pansy eller winter pansies i plural).

Vi i villa skriver att penséer inte tycker om värme och till sommaren går de i vila. Klipp ner dem så bara lite grönt finns kvar. Flytta dem i sitt planteringskärl eller sätt dem i friland i ett svalt ställe. Vattna under heta sommardagar. Lagom till hösten tar man fram dem och ger dem näringslösning. De börjar sedan blomma och håller på tills frosten tar dem när vintern kommer.

Penséer vill stå ljust och klarar av halvskugga, men de vill inte torka ut. För att hålla blomningen i gång knipsar man bort utblommade blommor.
De går att föröka med frö och min lilla gula blomma är troligtvis en avkomma till en som jag hade för många år sedan. Fröet har legat kvar i jorden och grodde när det fick ett gynnsamt tillfälle.

Läs mer på Odla.nu om hur man tar hand om sina penséer i artikeln: Penséer, vårens violer.
Läs mer om penséer i Vi i villa och hur man tar hand om dem: Vårens första blomsterfest.

.

1 kommentar:

  1. Tack för tipset! Har faktiskt varje år (herregud) bara kastat bort både violer och penseer men nu måste jag plantera dem i rabatten.

    /Anna

    SvaraRadera