måndag 16 maj 2011

Vår vita syren har börjat blommaIdag slog de första blommorna ut på vår vita syren.

Moderplantan till denna syren växer i Burås på Orust. Vi fick några skott av den för några år sedan och de har vuxit till sig. Syrenen på bilden har själv i sin tur skjutit skott som jag har flyttat några meter. Om de tar sig kommer vi att få ett litet syrenbuskage.

En sommar för några år sedan tog jag med ett skott ända upp till Kiruna där min mor bor. Vi satte den i en söderslänt där det både är valdränerat och soligt. Den har överlevt några vintrar men den växer mycket dåligt. Så vi kan konstatera att vit syren inte fungerar så bra i zon 8. Däremot fungerar vanlig lila syren där uppe, fast den blommar först i slutet av juli.--------------------------------------------------------------------------------------------

Syren kallas även för bondsyren. På latin heter de Syringa vulgaris.
Buskarna skickar många rotskott så det är lätt att föröka syrener. Det är också lätt att flytta plantorna dit man vill ha dem. De trivs i alla jordar, fast de föredrar humus- och näringsrik jord.

När syrenerna har blommat klart klipper man bort de torra blomklasarna. Då tar inte fröbildning kraft från plantan.
Ska man beskära en gammal buske, säger Odla.nu att man börjar första året att ta bort de äldsta grenarna. Åren därpå gör man likadant. Man förnyar busken varsamt och får blomning varje år. Om man skär ner hela busken med en gång, sätter den igång med en enorm rotskottsbildning som man får gallra, och det tar ett tag innan skotten börjar blomma.

Läs mer om olika sorter och fler skötselråd på Odla.nu i artikeln: Syrener.

Läs mer om busken på Wikipedia i artikeln: Syren.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Nu är frågan om vi ska beskära våra syrener eller inte. Jag ska ta och läsa i min litteratur hur vi ska göra. Vi vill ha täta buskar med massor av blommor, men samtidigt vill vi inte skära ner dem för mycket, för att inte förlora insynsskydd.
Länk

Jag var bara tvungen att köra in näsan i denna blomklase. Även om några få blommor har slagit ut doftade det underbart gott!

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar