torsdag 19 maj 2011

Marken vit av tusenskönorJag fick rapporter av vänner längst upp i norra Sverige. Där ligger marken vit av nyfallen snö, i maj!
Vi här i södra Sverige har också marken vit för andra gången efter snösmältningen. Första gången var när vitsipporna blommade för drygt en månad sedan. Nu är marken vit av tusenskönor.

Tusenskönorna fanns inte hos oss när vi skaffade stugan för elva år sedan. Under flera år samlade jag frön från olika ställen på Västkusten. Jag bodde en period i Trollhättan och utanför mitt hus växte mängder. Jag gick ut med en sked och grävde upp plantor som jag sedan flyttade till stugan.

Jag har lyckats! Tusenskönorna trivs på vår magra sandjord och trivs bra även där det på sommaren blir torrt. Gräset torkar och blir gult och tusenskönorna går ner i viloläge. Men när regnen kommer igen, börjar de växa igen och börjar blomma igen.

Tusenskönorna brukar vara de sista blommorna som blommar när vi stänger stugan i oktober/november. När vi kommer tillbaka i mars/april brukar vi finna några som börjat blomma. De kanske till och med blommar under snödrivorna? :-)Förra året fann jag svagt rosa tusenskönor på flera olika platser i trädgården. Jag samlade ihop dem och satte dem tillsammans på två ställen. Jag har ännu inte sett dem blomma i år. Jag hoppas att de har överlevt och att den svaga rosa färgen finns kvar på dem.
Läs om dem i artikeln från den 29 maj 2010 i min gamla blogg : Fann en rosa tusensköna idag.


Påminner lite om nyfallen snö, eller hur? Men det är myriader av små tusenskönor!


Läs mer om denna lilla rara blomma på den Virtuella floran: Tusensköna.

.

1 kommentar:

  1. Mia Karlsson19 maj 2013 18:20

    Hejsan Mats, halkade in på din sida då jag sökte på tusenskönor.. är nybörjare i trädgården och har drabbats av ett rejält angrepp av bladlöss :( Läste att tusenskönor lockar till sig blomflugor vars larver älskar bladlöss.. så nu ska jag satsa på att hitta tusenskönor som en del i bekämpandet för att hålla angreppet nere.. nåt tips vart man hittar plantor/frön ? vi har oxå sandjord så det lät ju bra att de trivs i det.
    Mvh Mia

    SvaraRadera