måndag 5 mars 2012

Rosenflockel från Helsingfors


Vår rosenflockel har blommat nu fem år i rad. Den kommer ursprungligen från Helsingfors.
I september 2005 for vi på en långweekendresa dit, och strosade runt staden och tittade på sevärdheter och annat av intresse.
På en av våra vandringar gick vi genom Hesperiaparken (Hesperian puisto) från Finlandiahuset (Finlandia-talo) till Finlands nationalopera (Suomen Kansallisooppera). I parken fanns ett stort och högt bestånd av rosenflockel som växte vid Tölövikens strand. Jag såg att en av dessa höga stänglar hade brutits av och låg på marken. Den avbrutna blomklasen hade gått i frö medan de kvarstående blommade fortfarande. Jag tog upp den torra blomstängeln och lade den i ryggsäcken.

När jag kom hem sparade jag blomklasen i en hopvikt tidningssida och förvarade den i en plastpåse i kylskåpet. På våren 2006 drog jag loss de ulliga fröna och sådde dem i en odlingskruka med jord.
Och se, de grodde och det blev till små plantor. Dessa planterade jag ut när de blivit tillräckligt stora.
Jag minns inte om de hann blomma samma år eller om de gjorde det på det andra året. Nu har de blommat varje år.

Rosenflockel, Eupatorium purpureum, vill gärna ha fuktighållande humusrik jord och full sol. Den kan bli två meter hög om den trivs, så den kräver utrymme i trädgården. När den växter och frodas blir den mer och mer yvigare. När den blir för stor får man dela den.

Vi har inte det problemet ännu, för vår rosenflockel står mot en södervägg vid vår friggebod. På somrarna får vi vattna extra då läget är lite torrt. Blomstänglarna blir hos oss mellan 130-150 cm höga.


Rosenflockel är en härdig växt som trivs långt upp i landet. Den förökas lättast genom delning. Det gör man helst på våren, men enligt sajten Odla.nu kan man även dela den under blomningen.
Den är lätt att föröka med frön också. Man tar de ulliga fröna när plantan har blommat klart och sår dem som jag gjorde.
Som en extra bonus tycker humlor, bin och fjärilar om rosenflockel.

Läs mer om rosenflockel på Odla.nu: Fjärilsväxter – Rosenflockel


En humla har fått korn på något gott i rosenflockeln. Observera att humlan har frömjöl på hela kroppen. Tack vare det kan växterna föröka sig och ge frön eller frukter.


I en extrem närbild ser blommorna ut som något ur havet: havsanemoner, koralldjur eller liknande.






.

3 kommentarer:

  1. Så fint och intressant du skrivit om rosenflockeln, den saknas i vår trädgård, jag skall spana efter en sådan till våren, har inte riktigt tålamodet för frösådd.
    Ha det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till med din blivande trädgårdsväxt.
      I min perennbok står det att den är härdig så den ska nog gå bra att odla uppe hos er.

      Radera
  2. Hej! vilken bra blogg du har. Har just lagt till den till favoriter. Jag har just planeterat rosenflockeln med gullris och plymspirera, tänkte ha någon låg under sedan. Men vad tror du om den kombinationen?

    SvaraRadera