fredag 30 december 2011

Skörda rosmarin i december


I våras köpte vi två plantor med rosmarin. Den större av plantorna har växt på vårt lantställe i en hink med dräneringshål i botten. Den andra plantan har stått i en fyrkantig keramikkruka på balkongen i stan.
Tacksamt har vi kunnat skörda av dem under hela sommaren och hösten.

Den 17 december klippte jag ner plantorna och skördade dem för sista gången i år.
Bladen på kvistarna repade jag av och satte i en plastbunke, där jag placerat lite hushållspapper i botten. Då ligger de luftigt och eventuell fukt sugs upp av papperet.
Bunken placerade jag mörkt på en varm plats, så att rosmarinen snabbare ska torka. Sedan förvaras de bäst i en lufttät burk.


I julas åkte vi till Orust och tog med oss plantorna. De får nu vila tillsammans med våra pelargoner till våren.

Rosmarin vill övervintra frostfritt och ljust. Källaren där de nu vistas har ett litet fönster. Nu är frågan om det räcker, eller om de står för mörkt. Men om de dör så gör det inget, för i så fall köper jag nya plantor till våren. Övervintrar de är det en ny positiv erfarenhet för mig.


De två plantorna har fått stå på balkongen fram till den 17 december då jag skördade dem för sista gången för i år. Den 23 december fick de åka till Orust för vinterförvaring.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Jag använder ofta rosmarin till att krydda rotsaker som jag steker i ugn.
Jag blandar potatis, morot, kålrot med olja i en långpanna. Rosmarinen stöter jag grovt i en mortel och strör över tillsammans med grovmalen svartpeppar och salt. Steks i 250 grader i 30-45 minuter. Efter halva tiden i ugnen tillsätter jag palsternacka och sötpotatis, för de har kortare tillagningstid.
Dessa ugnsstekta rotfrukter blir jättegoda!


Mina ugnsstekta rotfrukter är klara att servera.

.

2 kommentarer:

  1. Snygg krans du visade i ditt förra inlägg,
    önskar dig ett Gott Nytt År!

    SvaraRadera
  2. Tack detsamma!
    Önskar dig och de dina ett gott nytt växtår :-)

    SvaraRadera