söndag 29 januari 2012

Så kattgräs till kissen



En katt mår bra av att äta kattgräs. Det som kallas för kattgräs är vanlig havre (Avena sativa). Så det som katten får är havregräs. Kattgräset innehåller vitaminer och mineraler och underlättar även matsmältning för katten. Även hundar och marsvin kan få havregräs som extra tillskott under året.

Havre/kattgräs köper man i affärer som säljer frön. Ett tips är att om man känner någon som rider eller har tillgång till hästar, så kan man fråga om man kan få eller köpa en liten påse med havre som hästarna äter. Det fungerar lika bra som den köpta. På Granngården kan man köpa havre i säckar, men en säck räcker nog en hel livstid för en liten katt.

I ett inlägg på Odla.nu ger en läsare tipset att man kan så alla sädesslag som råg, havre, vete, korn och även vanligt gräsfrö. Hon säger att man kan köpa ekologisk hel säd på hälsokostaffärer.
Jag köpte hel havre från Saltå Kvarn på en hälsokostbutik för att testa. Men kornen var skalade, så de kunde inte gro. Så havren åkte ner i en deg för danskt rågbröd istället.



Steg 1. Du behöver vanlig plant- eller blomjord, havrekorn och en lite burk att odla i. Jag använder en nästan kvadratisk burk som har innehållit rödbetssallad. Ett underlägg för spillet rekommenderas. Man kan också ta en utvikt dagstidning.
Detta låga blå tråg är en liten kattsandlåda som även fungerar bra på kortare resor med katten.



Steg 2. Fyll någon centimeter med jord i botten av odlingskärlet och sprid ut fröna ovanpå. Lika tätt som på bilden. Sedan häller jag på ett nytt lager jord och myllar ner ytterligare lite fler korn och rör om. Tänk på att en påse räcker till flera sådder.
Sedan vattna lite så att jorden blir fuktig, observera att om man vattnar för mycket så är det risk att fröna ruttnar, när kärlet inte har hål i botten som överskottsvattnet kan rinna ut ur.

Om man råkar hälla i för mycket vatten får man tippa burken lite försiktigt och hälla av så mycket vatten man kan. Sedan placera burken i direkt solljus eller på ett varmt ställe för att torka upp. Jag ställer burken på en bänken ovanför diskmaskinen när den körs, för värmen torkar ut jorden snabbare.

Nu är det bara att vänta tills det är dags att servera kissen lite färskt gräs. Fröna som blir över förvarar man svalt och mörkt. Jag har mina i kylskåpet.


Jag har använt mig av Hammenhögs kattgräs på bilderna. På fröpåsen ser man en tjock och frodig matta av gräs. Så tätt behöver man inte så, eftersom katten inte äter så mycket av det.

.
Ett annat märke som jag också använder är Nelson Garden.

Ett tips om man har en innekatt är att gräva upp en liten tuva gräs och sätta den i en kruka Billigare än så kan det inte bli och fungerar lika bra. Tänk på att bara ta gräs där det är frisk och inte bredvid en starkt trafikerad väg eller där marken kan vara förorenad av gifter eller avfall.

Jag brukar även så nya frön innan den första odlingen är förbrukad. Det gamla gräset som blir över lägger jag i komposten.

.

2 kommentarer:

  1. Nu har jag lärt mig något nytt, visste inte att gräset innehåller mineraler & vitaminer. Nu förstår jag varför min ena katt är helt galen i gräset de ggr. jag odlar det. Nu ska jag alltid ha färskt gräs hemma. Med vänlig hälsning Yvonne Ohlsson

    SvaraRadera
  2. Nu fick jag lära mej lite om att så kattgräs,och att man kan använda havrefrön
    En väldigt bra sida med många tips,blommor mm.

    SvaraRadera