onsdag 7 september 2011

Som man sår får man skörda - squashI våras köpte jag inte så mycket frön som jag brukar. Jag hade helt inte ork att planera eller odla. I kylskåpet hade jag även en massa gamla frön som också borde användas innan de blev för gamla. När man lagrar frön för länge förlorar de kraften att kunna gro.

Jag köpte i alla fall frön till squash. Förra året fick jag några plantor av en väninna och jag odlade dem i jordsäckar med bra resultat. Så i år satsade jag i stort sett bara på dem. Ett säkert kort med andra ord.

Nu efter en lite turbulent sommar, samt att jag knappt hunnit vistas vid vår stuga så börjar squashen mogna. Jag har hunnit skörda en gång av plantorna. Till helgen blir det en förhoppningsvis en ny skörd.

Som med livet, så är det likadant med squash. Ett frö kan växa sig stor och bli en grann planta och ge mängder av frukt. Men när det blir dags att skörda känns det som att processen är över. Efter månader med odling och kultivering, så står man där med sin skörd. Då gäller det att kunna ta tillvara allt.
När man sedan har tillagat grönsakerna och ätit upp dem, så är beviset för sin odlarmöda borta! Som tur har jag min blogg där jag kan publicera mina odlingsförsök och resultat. Ett litet bevis att jag har lyckats med någon av alla mina vidlyftiga intentioner och livsprojekt.

Just nu känns det trots allt lite avslaget. Och när plantorna vissnar ner i höst så är allt borta och lämnar lite vemod över sig. Vad ska jag då hitta på?
Mina odlingstips

Squashfröna försådde jag inomhus i krukor.

Jag skaffade fyra säckar med vanlig plantjord, och lade dem på gamla trådbackar som jag inte längre behövde. Då låg de inte direkt mot jorden.

I säckarna skar jag runda hål och i dem satte jag de förgrodda plantorna. En planta i varje hål.

Man måste göra dräneringshål i botten av säckarna med en till exempel en käpp, så eventuellt överskottsvatten rinner ut.

Sedan vattna och bara vänta på att de ska utveckla blommor och frukter. Hanblommorna vissnar ner och honblommorna blir till frukter.

Skörda när squashen är 15-20 cm långa.


Av squashen blev det en gryta med köttfärs och bacon samt mängder av andra grönsaker. Till detta tillsatte jag egenodlade kryddor som persilja, dragon, oregano och rosmarin.

.

2 kommentarer:

  1. Hej Mats, jag har något åt dig på min blogg, hoppas att du vill ha den.

    SvaraRadera
  2. TACK!
    Det var trevligt!
    Jag har haft en kämpig sommar och massor av saker omkring mig. Så bloggandet har legat nere. Hoppas komma igång med att publicera saker senare i höst. Jag har i alla fall fotograferat i min trädgård en hel del. :-)

    SvaraRadera