tisdag 16 augusti 2011

Ogräs i min närhetOgräs frodas i min trädgård. De kommer oinbjudna till mig och slår ner sina rötter och växer upp.
Vissa kan vara förföriskt vackra. Men medan de visar sin behagfullhet växer sig rötterna långt ner i jorden och nästlar in sig för sitt förstörelsejobb att ta över trädgårdslandet.

En växt som är en fin ettårig planta och nästan är ett ogräs är Jättebalsamin (Impatiens glandulifera). Bilden överst. Den kommer från Asien och har tagits emot av oss som en fin trädgårdsväxt, men när den ges fria tyglar är det kört!
Den sprider sig enormt om växtbetingelserna är bra. Den är fin att se på och är stor och reslig och blommar rikligt, men producerar mängder av frön. När fröna är mogna spricker fröskidorna med en lite smäll och skjuter iväg fröna långt från plantan och sprider vidare otyget.


Inte nog att Jättebalsamin är som ett ogräs, så drar den till sig ohyra, som här bladlöss.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Till motsats till ogräs som frivilligt växer och nästlar in sig överallt, så finns de växter som tillhör dem som ska curlas och tas hand om. De är kinkiga och kräver speciell jord. De ska helst växa ensamma i rätt sammansatt jord, ges lagom doser och näring hela tiden, och allt som kan hota växten måste undanröjas.
En sådan växt i min närhet är en Kärleksört med mörka purpurfärgade blad (Hylotelephium 'Purple Emperor'). Den växer dåligt hos mig för jag vägrar curla med mina växter. Kan de inte växa självständigt, och ta mig och min trädgård som vi är, så är de inget att ha kvar.

Jag kan ge dessa växtprimadonnor en ny chans att växa på en annan plats, men vill de inte ställa upp och växa i min jord och samverka med de andra växterna, så är det bara att avlägsna dem!
Jag kallar dem skämtsamt för söndercurlade växtfjollor. Vill de inte finnas i min trädgård får de söka sig till någon annans trädgård. Jag daltar inte med dem för att DE ensamma ska trivas och ta för stor uppmärksamhet.


En växt som vill bli curlad, men inte av mig: Kärleksört "Purple Emperor".

--------------------------------------------------------------------------------------------

Vad gör man åt ogräs som är svårutrotligt?
Det finns bara en metod: rensa, rensa och rensa! Det finns inga quick fix för detta. Det är bara att ta bort och ibland får man drastiskt gräva upp hela trädgårdslandet och rensa bort alla ogräsrötter och sålla joden med ett jordsåll. Sedan planterar man tillbaka växterna man vill ha kvar som man trivs med. De andra växterna och ogräset slänger man på komposten.

Två ogräsvarningar

Ogräs som gått i frö MÅSTE man slänga i de vanliga soporna eller bränna upp det.
Hamnar dessa frön i komposten kan de ligga där i flera år och sedan slå rot igen när man använder den fina kompostjorden i sina trädgårdsland.
Utslagna maskrosor kan eftermogna efter att man har slängt dem i komposten, och kan således gå i frö.

För rotogräs som kvickrot och brännässla kan rötterna överleva i en sval kompost, och fortsätta växa och hamnar sedan tillbaka i trädgården. Det räcker med en mycket liten bit att de ska kunna växa vidare.

Ett annat tips är att rensa soliga och torra dagar. Lägg renset på en torr och solig plats, och torka upp detta så dör det definitivt och sedan kan de torra växtdelarna läggas i komposten utan risk. Men var vaksam på frökapslar etc att de inte följer med.


Brännässla är ett svårt ogräs. Men jag äter upp den som nässelsoppa på våren, eller använder den rötad som nässelvatten som extra näringstillskott till de andra växterna. Av något dåligt kan det bli ett bra resultat, om man tänker kreativt och är lyhörd och öppen för förslag från andra.

--------------------------------------------------------------------------------------------

I min trädgård vill jag helst bara ha växter som jag vill ha, och som trivs att växa tillsammans med mig. Tillsammans ger vi varandra energi för att stå emot attacker av ogräs, stormar och andra irriterande negativa element som kommer och stör vår harmoni.

Min trädgård samt mina vänner både i cyberrymden och i det verkliga livet, ger mig den energi som jag behöver just nu för att växa. Så jag behöver inget ogräs, utan tyr mig till dem som jag bryr mig om, och tar mig som jag är!
Så nu ska jag ut i trädgården och fortsätta röja bort allt som jag inte vill ha kvar. Och spara det som jag älskar.

TACK - TAKK - THANK YOU!
En ros till er alla mina fina vänner!


Denna ros är som jag själv och flera av mina vänner. Lite naggad i kanterna, och omskakad av vind och regn, men blommar nu för fullt.
Den växer nu bättre efter att jag flyttat den till en ny plats och gett den näring. Den ville bli curlad, men nu klarar den att växa själv. Här är resultatet!

.

1 kommentar:

  1. hej Mats S
    JÄTTEBALSAMINER är lätta att ''utrota''- ta bort växten när den blommmar + rötterna är svaga..men vad 17 låt dessa Humle + Bi favoriter växa!!!!!tex på en viss plats ändå !! annars händer det IBLND att bladlöss finns om på växten du klämmer bort dom så vissnar balsaminen där ..och dessa loss sprider sig ej till andra växter ... mvh A*M*N PS jag har säkert nära 1000 på min lilla RADHUSTOMT men bara någon ända växt kommer till grannen på båda sidorna bredvid

    SvaraRadera