måndag 21 januari 2013

Hyacinter i full blom

 

Jag fick en liten känsla av vår när mina hyacinter började växa, gick i knopp och slog ut. Det blev tre blå som jag köpt på Ikea för bara tre kronor styck.

För några år sedan fick jag till julklapp ett ställ av teak som man ska ha kryddväxter i. Krukorna är 9 x 9 cm stora och 9 cm höga. De är i minsta laget för att växter ska trivas i dem permanent.

Stället är av märken "Skagerak Denmark". När jag letade efter den på internet såg jag att den finns kvar i produktion och heter "Plint 3" och att den är formgiven av Bent Krebs. Från början var den tänkt att bara vara ett kryddställ, men den kan användas till allt möjligt som att förvara kontorsmaterial och prylar i, som ljusstake eller som serveringsskålar för snacks och annan mat. Endast fantasin sätter stopp för vad den kan användas till.

Jag kom på att jag kunde ha mina tre hyacinter i dem. Sagt och gjort så var de planterade i stället och fick stå i fönstret.
Nu står de i full blom i sina fina vita keramikkrukor. De får nu även lite vatten så att de ska utveckla mer rötter. När de blommat färdigt klipper jag bort blomstänglarna. Ibland börjar de lukta lite illa när de börjat vissna, och då är det bara att knipsa av dem.

Jag slänger inte bort hyacinterna utan planterar om den i en större burk. Jag använder gamla plastbyttor som man haft till glass eller kakor. Knölarna täcks ed jord och vattnas normalt med näringslösning så att bladen utvecklas bra och knölen får näring till nästa blomning. När de sedan börjar vissna ner fram emot våren, slutar jag vattna och de får torka ut helt. Till hösten planterar jag ut dem i trädgården. Där får de sedan växa fritt som de själva vill.

Blomningen på det andra året blir inte lika riklig som med nyköpta lökar. Men trivs de så kommer de tillbaka år efter år. Tillsammans ger de en liten massverkan som uppväger den klenare blomningen. Jag har planterat ut övervintrade hyacinter nu i flera år. Till våren hoppas jag se dem åter komma upp lite varstans i trädgården.
Men tills dess får jag njuta av mina tre blå hyacinter.




söndag 13 januari 2013

Växtåret 2013 har börjat


Efter en tid i träda har nu växtintresset börjat lite smått att vakna till liv igen.
Resor, arbete, föreningsengagemang och andra fritidssysselsättningar under 2012 gjorde att all tid till att sitta ner en stund och att skriva och blogga inte fanns.

Sommaren 2012 var inte heller något roligt växtår. Jag minns att det bara var kallt och regnigt. Till råga på det eländiga vädret så lämnade vår katt sitt 15-åriga jordeliv den 1 juni. Saknaden vare stor efter detta lilla djur som fyllde våra liv och vårt hem, fritidshus och trädgård med sin uppenbarelse.

Hösten försvann i resor samt att jag i slutet av augusti fick reda på att jag fått ett nytt arbete och skulle börja det i december. Så hösten blev hektisk med att avsluta olika projekt. Sedan följde två härliga lugna veckor på Kanarieöarna i slutet av november och jag kunde ladda batterierna. Därefter började jag på det nya jobbet och samtidigt ådrog jag en seg förkylning som kulminerade i influensa till jul och nyår.

Med nyåret så tar jag mig i kragen och börjar skriva igen och se fram emot nya utmaningar och växtupplevelser.

--------------------------------------------------------------------------------------------

På trettondagen den 6 januari åkte vi upp till mina svärföräldrar på Orust. På väg upp stannade vi till på Blomsterlandet vid Backaplan och köpte två Våreld eller Höstglöd som de också heter, Kalanchoë, en ljusrosa och en cerice för 14,90 styck. Det blev även tre små Saintpaulia för 19,90 styck och en röd Amaryllis för 19,90 som var till halva priset.
På hemvägen besökte vi Ikea i Bäckebol och köpte tre blå Hyacinter på rea, bara tre kronor styck, samt en Pinnlilja, Sansevieria cylindrica, för 69 kronor.

Vi hade lämnat vår Fredskalla, Spathiphyllum wallisii, på Orust så den inte skulle torka ut innan vi åkte till Kanarieöarna. Nu skulle den hem. Under sin två månader långa vistelse där hade den växt till sig och hade börjat blomma. Till våren ska jag dela på plantan så svärföräldrarna ska få sitt eget exemplar av den, för de tyckte om den.
Vi fick med oss även en Doftpelargon 'Rose' som svärföräldrarna tyckte doftade för mycket. Jag tycker den doftar gott.

Nu ska växterna planteras om. Men i dagsläget kommer jag inte ihåg var jag har mina fina färgglada krukor. Förde jag dem till stugan i höstas eller ligger de någon annanstans i stan?

Jag hoppas att växtåret 2013 blir roligare än förra året och jag får tid till att skriva om alla växter som får mig att trivas och må bra.

Jag har även startat ett eget projekt  med att skapa ordning i kaoset hemma. Har en egen blogg om detta. Första artikeln: 2013 har börjat i kaos.